Moneda. Editia a II-a revizuita si adaugita - Sorin Claudiu Radu, Ligia Dudu

Genius
-21 %
Moneda. Editia a II-a revizuita si adaugita - Sorin Claudiu Radu, Ligia Dudu
Notiunea de „moneda” isi are originea in latinescul „moneta” al zeitei romane Iunona (Iunon Moneta), in templul careia statul roman si-a instalat unul din primele ateliere de batere a pieselor monetare, care aveau imprimate pe una din fete chipul zeitei. Astfel, in templul zeitei Iunona de pe Capitoliul din Roma au fost „batute” piesele din metal prin care se celebra victoria Romei asupra Regelui Epirului, in anul 275 inainte de Cristos. Sensul consacrat al monedei in literatura de specialitate este cel de: „ban de metal (rar de hartie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat; ban de metal (de valoare mica); maruntis”.
Moneda este definita atat indirect, prin evidentierea functiilor sale, cat si direct, prin intermediul continutului, iar in acest sens, definitiile monedei, enuntate de-a lungul timpului, surprind aspecte legate de functiile si rolul indeplinit in cadrul economiei. Asadar, monedei, instrument de utilitate permanenta pentru toti agentii economici, unii cercetatori i-au atribuit doua caracteristici esentiale, si anume: de a reprezenta si de a masura orice valoare, iar altii, privind-o doar prin prisma caracteristicilor sale subiective, au definit moneda ca o conventie sociala, artificiala. Exista si a treia categorie de cercetatori care prezinta moneda intr-o dubla acceptiune: atat ca marfa, cat si ca o creanta asupra emitentului sau a economiei.
Cert este ca, periodic s-a revenit asupra definirii monedei, ca o consecinta a trans¬formarii unor aspecte considerate la un moment dat nesemnificative, dar care, ulterior, ca urmare a schimbarilor manifestate in economie, au schimbat esential modul de interpretare. In continuare vom prezenta cateva dintre definitiile monedei regasite in literatura de specialitate. Astfel, intr-o prima definitie, moneda reprezinta „ansamblul mijloacelor de plata direct utilizabile pentru a efectua platile pe pietele de bunuri si servicii, respectiv ansamblul de active acceptate pretutindeni, de catre toti si totdeauna pentru a regla datoriile generate prin schimbul de marfuri”. In cadrul acestei prime definitii, moneda apare ca un activ care poate fi detinut, schimbat, imprumutat sau conservat. Pentru a fi acceptata de catre toti, valoarea monedei trebuie sa se bazeze pe increderea acelora care o detin sau o vor detine, incredere circumscrisa unei anumite comunitati nationale sau internationale.
O alta definitie apartine economistului roman Costin Kiritescu. Acesta, in lucrarea sa „Moneda, mica enciclopedie”, defineste moneda ca fiind: „piesele din metal - aur, argint, cupru etc. - care se prezinta in general sub forma de disc plat si servesc ca mijloc de circulatie, de plata si eventual - atunci cand merita - de tezaurizare”. Si profesorul Marin Opritescu defineste moneda considerand ca aceasta reprezinta „in-strumentul de schimb care permite cumpararea imediata a tuturor bunurilor, serviciilor si titlurilor, fara costuri de tranzactie si costuri de asteptare si care isi pastreaza valoarea intre doua schimburi”.
Detalii | |
ISBN: | 9786062605087 |
Numar Pagini: | 252 |
Format: | 20x15 |
Anul publicării: | 2016 |
Day
Hour
Min
Sec
27.65Lei
35.00Lei
TVA: 27.65Lei
- Disponibilitate: In Stoc
- Editura : Pro Universitaria
- Autor : Sorin Claudiu Radu ,